Всеукраїнська громадська організація «Асоціації інвалідів-спинальників України» (далі – ВГОАІСУ) активно впроваджує в життя Укази Президента України, Постанови КМ України стосовно становища осіб з інвалідністю у сучасному українському суспільстві, зокрема, забезпечення осіб з інвалідністю-спинальників та з порушенням функцій опорно-рухового апарату засобами пересування та реабілітації, створення безбар'єрного середовища, а також заходи, спрямовані на забезпечення рівних прав та свобод. Співпрацює з Міністерством соціальної політики України, з іншими міністерствами та відомствами та численними недержавними організаціями, діяльність та заходи яких спрямовані на соціальний захист осіб з інвалідністю, також співпрацює з учасниками АТО, які проходять лікування в госпіталях, бере участь у розробці законодавчих та інших нормативних актів з метою вдосконалення законодавства щодо соціального захисту осіб з інвалідністю різних нозологій, їх соціальної, медичної, фізичної, трудової, професійної реабілітації та інших галузей суспільних відносин, пов’язаних з життєдіяльністю громадян – осіб з інвалідністю – спинальників та осіб з інвалідністю з порушенням функцій опорно-рухового апарату.

ВГОАІСУ збагатила свій досвід щодо організації та проведення заходів, профінансованих за рахунок бюджетних коштів і благодійних внесків. Аналізуючи проведені заходи минулих років по запланованим темам, зроблені висновки щодо важливості та сучасності обраних напрямків. Реабілітація всіх видів в інформативній та практичній площині допомагає максимально відновитися після травми хребта та спинного мозку та соціально адаптуватися в оточуючому середовищі.

Основні напрямки діяльності ВГОАІСУ у найближчі два роки:

 приймати участь у розробці, обговоренні проектів законодавчих нормативних актів, надавати пропозиції з метою вдосконалення законодавства щодо соціального захисту осіб з інвалідністю, їх соціальної, медичної, фізичної, трудової, професійної реабілітації та інших галузей суспільних відносин, пов’язаних з життєдіяльність громадян – осіб з інвалідністю різних нозологій;

 здійснювати взаємодію з діагностичними та реабілітаційними центрами, органами соціального забезпечення та соціальними службами;

 співпрацювати з державними, громадськими та іншими організаціями, фахівцями різних областей: психологами, юристами, медичними працівниками, вченими щодо вирішення проблем лікування, фізичної реабілітації, соціальної адаптації, правової освіти, навчання та перекваліфікації осіб з інвалідністю – спинальників та з порушенням функцій опорно-рухового апарату;

 проводити роботу з відповідними державними органами та установами роботи (листування, надання пропозицій, участь у нарадах) щодо паркування біля соціальних об'єктів м. Києва автотранспорту осіб з інвалідністю;

 приймати активну участь у нарадах, засіданнях, комітетах з питань забезпечення осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації, путівками на санаторно-курортне оздоровлення осіб з інвалідністю спинальної нозології;

 проводити періодичні моніторинги із залученням ЗМІ санаторіїв спинального профілю, соціальних та медичних установ, вул. Хрещатик м.Києва на предмет доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення;

 проводити роботу з Міністерством охорони здоров’я України, з Урядовим уповноваженим з прав осіб з інвалідністю при Кабінеті Міністрів України з питання необхідності виділення осіб з інвалідністю-спинальників та осіб з інвалідністю з порушенням функцій опорно-рухового апарату в окрему нозологію;

 проводити роботу з Міністерством інфраструктури України з питань налагодження транспортної інфраструктури м. Києва для потреб осіб з інвалідністю, зокрема, осіб на інвалідних візках;

 приймати участь у засіданнях Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з питань оформлення проектно-кошторисної документаціїї, призначення відповідальних осіб за порушення існуючих Державних будівельних норм України;

 вирішувати питання з Міністерством економіки України щодо закупівлі послуг з реабілітації і лікування в санаторіях та відділеннях спинального профілю;

 організувати та провести ряд заходів з питань вирішення проблем осіб з інвалідністю – спинальників та осіб з інвалідністю з порушенням функцій опорно-рухового апарату:

в 2018 році:

Семінар «Перший контакт: необхідність планування власного відновлення» (м.Одеса, травень-червень);

Семінар «Активно-спортивна реабілітація осіб із спинальними травмами» (м.Одеса, травень-червень);

Семінар «Перший контакт: поняття та важливість соціальної реабілітації» (м.Одеса, вересень-жовтень);

Семінар «Творча терапія як крок до самореалізації» (м.Одеса, вересень-жовтень);

в 2019 році:

Відповідно Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки громадських об'єднань інвалідів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.03.2018 р. № 183, ВГОАІСУ у квітні 2018 року надала до Фонду соціального захисту інвалідів України проекти заходів, які планується провести у наступному році, із розрахунками та обґрунтуваннями за напрямами використання бюджетних коштів.

Тематика поданих проектів відповідає реалізації положень Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю в Україні, в т.ч.: безперешкодний доступ, освіта осіб з інвалідністю та інформаційний простір, працевлаштування осіб з інвалідністю, реабілітація осіб з інвалідністю.

Особлива увага приділена реалізації програми «Перший контакт», суть якої полягає в тому, що люди з досвідом після травми, які ведуть соціально активне життя в інвалідному візку, доносять інформацію до людей, які перебувають в стадії гострого періоду після травми, про те, як запобігти ускладненням, що можуть виникнути внаслідок ураження хребта. Робота проводиться за принципом «рівний – рівному», та полягає в наданні консультацій і розповсюдженні інформаційно-довідкових матеріалів. Програма реалізується на засадах добровільності – контактерами на візках, у вільний від основної роботи чи навчання час. Така робота не передбачає втручання в медичні аспекти лікування та реабілітації спинальних хворих, але є необхідною складовою загального реабілітаційного процесу певного періоду. Ця програма допомагає особам, які переживають наслідки спинно-мозкової травми, уникнути або значно знизити ризики після травматичних ускладнень і підготує пацієнтів до наступних етапів реабілітації.

<< < Май 2018 > >>