09.03.2016 NBY 3

Шановна Валеріє Олексіївно !

Велика кількість людей з інвалідністю отримують пенсії, інші грошові виплати шляхом перерахування на банківську картку, але реалізувати своє право на отримання коштів або здійснення інших грошових операцій вони невзмозі.

До нас - громадської організації - звертається багато осіб з інвалідністю з питання щодо недоступності банківських установ, як державних, так і комерційних.Дана категорія громадян не може скористатися послугами банківських установ з причини неможливості взагалі потрапити до установ банку. У своїй більшості люди з інвалідністю не можуть отримати грошові кошти через банкомати, не можуть скористатися банківськими терміналами. Причин тут багато, це, і зависоке розташування клавіатури у банківських пристроях, наявність сходів перед ними, вісутність пандусів, замалий роз’єм вхідних дверей, високе розташування самого пристрою.

У зв’язку з цим, прошу Вас включити в діюче Положення про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів, затв. Постановою Правління Національного банку України від 08.09.2011р. №306, обов’язок пристосовувати установи банків для можливого отримання банківських послуг маломобільними групами населення, у тому числі, можливості користування банкоматами та терміналами людьми з інвалідністю різних нозологій (на кріслах колісних, незрячих, осіб маленького зросту, з порушеннями функцій верхніх та нижних кінцівок, тощо). Основні входи до банківських установ повинні мати зручні підходи та оптимальні розміри, які врахують фізичні можливості всіх категорій відвідувачів та будуть обладнані згідно норм доступності. Один з них повинен бути обладнаний пандусом, що забезпечує можливість підйому особи з інвалідністю на рівень входу. Кожна людина повинна мати можливість дістатись до банківської установи та сплатити за комунальні послуги, скористатися послугами обмінних пунктів валют. А на сьогоднішній день, особа з інвалідністю, щоб скористатися банківськими послугами, вимушена звертатися за допомогою до сторонньої людини.

Крім того, для прискорення вирішення цієї проблеми, просимо в термін не більш трьох місяців, починаючи з 01 березня 2016 року, зобов’язати всі банківські установи прилаштувати свої приміщення, банкомати, банківські термінали для користування особами даної категорії.

Пропонуємо співпрацю, надання по необхідності рекомендацій, технічної літератури щодо облаштування банківських установ згідно норм доступності.

Просимо Вас особисто посприяти вирішенню цього важливого питання.

09.03.2016 NBY

09.03.2016 NBY 2