lusy politiki 17.02.2016Всеукраїнська громадська організація «Асоціація інвалідів-спинальників України» розглянула запропонований Мінсоцполітики проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України» від 05 квітня 2012р.№ 321 і від 23 квітня 2015 р. №117 і погоджує зазначений проект із наступними зауваженнями.

Проектом змін, що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 р. №321 і від 23 квітня 2014 р. №117 пропонується доповнення ряд нових норм з метою його удосконалення, у зв’язку з чим, пропонуємо доповнити проект змін нормою щодо внесення змін до пункту 51 «Порядку забезпечення технічними ті іншими засобами реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення» та примітками 8, 9 такого змісту:

«17) абзац четвертий пункту 51 доповнити реченням такого змісту «Якщо інвалід, дитина-інвалід, інша особа або їх законний представник відмовився в отриманні нового технічного та іншого засобів реабілітації, післягарантійний ремонт раніше виданого засобу проводиться за рахунок коштів державного бюджету».

Примітки:

8. Відповідно до медичних показань інваліди, діти-інваліди та постраждалі внаслідок антитерористичної операції можуть бути забезпечені двома палицями (на праву та ліву руку).

9. Для інвалідів, дітей-інвалідів, інших осіб, які виявили бажання отримати більш функціональний технічний та інший засіб реабілітації, ніж передбачено законодавством, термін експлуатації такого засобу збільшується.

Зазначені норми дозволять задовольнити потреби осіб з інвалідністю, які виявляють бажання отримати засіб реабілітації кращої функціональності, ніж їм встановлено документами, за умови надання їм таких засобів на довший термін експлуатації. А також надати право людям з інвалідністю користуватися засобом реабілітації, строк експлуатації якого вже вийшов, з можливістю його ремонту за рахунок коштів державного бюджету. Зазначене зумовлене тим, що багато людей з інвалідністю виявляють бажання користуватися такими засобами і в подальшому, проте чинним законодавством не передбачено ремонт таких засобів за рахунок коштів державного бюджету.

Крім того, пропонуємо виключити з тексту Номенклатури технічних та інших засобів реабілітації для осіб з фізичними вадами, затв. Наказом Міністерства праці та соціальної політики від 02 червня 2008 року № 284, припис «крісла колісні з розширеними функціями».

В практиці застосування такого терміну позбавляє особу з інвалідністю права на отримання іншого крісла колісного, закріпленого в Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення, затв. Постановою Кабінету Міністрів Украіни від 5 квітня 2012 року №321.

Зазначені пропозиції спрямовані на задоволення потреб людей з інвалідністю.

lusy politiki 17.02.2016 2

<< < Апрель 2018 > >>