hapka 17 06Шановний Арсенію Петровичу!

Всеукраїнська громадська організація „Асоціація інвалідів-спинальників України” (далі – Асоціація) звертається до Вас з приводу сприяння у внесенні змін до чинного законодавства України щодо порядку надання індивідуальної програми реабілітації інваліда та термін її проведення.

У зв’язку із численними зверненнями інвалідів що для продовження індивідуальної програми реабілітації є відповідні незручності та носить зобов’язальний характер. Людина з інвалідністю вимушена у визначений термін лікарсько-консультаційною комісією (ЛКК) пройти повторно огляд лікарів, заповнити відповідні медичні довідки і подати до медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) для продовження терміну індивідуальної програми реабілітації незалежно від встановленого строку групи інвалідності, зазначеної в довідці МСЕК. Особливу складність проходження даної процедури складає для людей з інвалідністю, які пересуваються на візку, так як поліклінічні заклади не всі є архітектурно доступними для даної категорії людей з інвалідністю. Звертаємо особливу увагу, що перелік лікарів для проходження огляду такий як при первинному огляді при встановленні групи інвалідності. Для проходження такої кількості лікарів людині з інвалідністю психологічно, а в залежності від нозології інваліда і физично дуже важко. Тому, постає питання про раціональність та необхідність даного огляду.

Відповідно до ст. 23 Закону України „Про реабілітацію інвалідів в Україні”, п. 5 постанови Кабінету Міністрів України „Про затвердження Положення про індивідуальну програму реабілітації інвалідів” від 23.05.2007 р. № 757 індивідуальна програма реабілітації має для інваліда, дитини-інваліда рекомендаційний характер.

Враховуючи вищевикладене пропонуємо в діюче законодавство внести зміни та прописати, що термін індивідуальної програми реабілітації інваліда встановлюється як мінімум на срок встановленої групи інвалідності, а в разі потреби може бути переглянутий за бажанням інваліда.

hapka 17 06 2

<< < Октябрь 2018 > >>