sem12.2017 2

Обмеження здоров'я не означає обмеження здібностей, таланту, прагнення до самовираження, до активного життя, творчого, мистецького та інтелектуального потенціалів. Є незліченна безліч прикладів видатних досягнень осіб з інвалідністю в науці, підприємницькій діяльності, художній творчості, спорті. Цих успіхів особи з інвалідністю досягають ціною величезних зусиль, долаючи недугу, виявляючи високу мужність, силу духу і волі часто на межі людських можливостей.

ФОТОГАЛЕРЕЯ

Творча терапія – це лікування за допомогою залучення особи з інвалідністю до мистецтв. При цьому людина навчається спілкуватись з навколишнім світом на рівні екосистеми, використовуючи образотворчі, рухові та звукові засоби. Вона має змогу самостійно висловлювати свої почуття, потреби та мотивацію своєї поведінки, діяльності і спілкування, необхідні для її повноцінного розвитку та пристосування до навколишнього середовища.

На базі готельного комплексу «Верховина» учасниками навчального семінару «Творчість людини з особливими потребами як шлях до подолання її соціальної ізоляції» були організовані виставки творчих робіт членів відокремлених осередків ВГОАІСУ та інших громадських організацій, і проведені майстер-класи для залучення усіх бажаючих до нових видів діяльності.

Серед запрошених посадових осіб у заході взяли участь Сивенко Гліб Сергійович – провідний економіст планово-економічного сектору Київського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів.

dekabr 2017 10Навчальний семінар відкрито Головою І.М. Марусевичем та піднято багато питань, які хвилюють членів Асоціації. Одне із головних – забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації (далі – ТЗР). Головою І.М. Марусевичем було відмічено, що багато осіб не отримали замовлені ТЗР. Взагалі, планове забезпечення ТЗР складає 60%, а потрібно задовольняти на 100%. Останній раз 100% задоволення потреб відбулося у 2013 році. Необхідно працювати у цьому напрямку і спільними зусиллями підвищити існуючий відсоток. Крім того, Асоціація ініціює перегляд існуючої номенклатури і класифікації ТЗР з метою складання переліку тих засобів, які не користуються попитом і не відповідають сучасним вимогам. Їх необхідно вилучити назавжди. Очільник закликав всіх присутніх активно включитися в цей процес, щоб досягнути оптимального результату.

Піднімалось питання забезпечення автомобілями осіб з інвалідністю. Мінсоцполітики пропонує одноразове забезпечення. Позиція Асоціації – забезпечення автомобілем один раз в 10 років. Якщо у особи виникне потреба у продажі, вона повинна сплатити всі необхідні збори та податки. Голова підкреслив, що є багато інших питань щодо забезпечення автомобілями осіб з інвалідністю, тому Асоціація планує в майбутньому провести семінар на цю тему.
У рамках заходу учасники провели моніторінг нового торгівельного центру «Лавіна». Були відмічені недоліки, з якими зіткнулися члени Асоціації: це неможливість автобусом заїхати до єдиного доступного для осіб з інвалідністю входу, це незручність поручнів на вхідному пандусі, це дуже слизька поверхня всієї підлоги центру, яка не дала змогу людям з милицями та палицями навіть пройти кілька метрів. Крім того, було відмічена неосвіченість персоналу центру, який не міг допомогти особам з інвалідністю. Тобто, відсутній необхідний супровід такої категорії громадян.

Піднято питання про необхідність виділення спинальних хворих в окрему нозологію. Відсутність цього на сьогоднішній день позбавляє хворих отримати відповідне фахове лікування, відповідну санаторно-курортну путівку, відповідні ТЗР. Голова підкреслив, що робота над цим питанням вже ведеться: це направлення листів, пропозицій, надання роз'яснень у відповідні державні органи. Відмічено необхідність проведення роботи по оформленню документів щодо отриманого санаторно-курортного лікування та забезпечення супроводу в медичному обслуговуванні осіб з інвалідністю-спинальників та осіб з інвалідністю з порушення опорно-рухового апарату.

По закінченні жвавого обговорення наболілих питань, І.М. Марусевич оголосив про офіційне відкриття виставки творчих робіт учасників заходу. Роботи, представлені на виставці, відображають актуальні соціальні проблеми, виражені художніми засобами, згідно обраній автором тематиці та показують можливі шляхи їх вирішення в реалістичній чи метафоричній формах, закликають до дій з вирішення виявлених проблем. Приймаючи участь у виставках та майстер-класах, особи з інвалідністю знайомляться та освоюють практичні навички з народних ремесел, таких як плетіння, народна іграшка, лепіння, в'язання, вишивка, розпис тощо.

dekabr 2017 39Кожному з майстрів було надано слово ознайомити із своїми роботами та розповісти про набутті досягнення. Свої роботи представили:
– Новоодеський міський відокремлений підрозділ – кукли-мотанки та швейні вироби;
– Вознесенський міський відокремлений підрозділ – в'язані іграшки, вироби з бісеру;
– ГО «Молодіжний центр інвалідів м.Канева «ВІДРОДЖЕННЯ» – вишиванки, сувенірні вироби та новорічні прикраси;
– ГО «Слов'янське міське товариство інвалідів» – іграшки, сувеніри, керамічні та інші вироби прикладного мистецтва, флористичні композиції;
– Слуговіна Іллона Михайлівна та Пономаренко Ірина Олексіївна (м.Київ) – кукли «Тільда» та в'язані іграшки;
– Губар Наталя Петрівна та Губар Сергій Олександрович (Вишгородський р-н) – вишиванки, шкіряні чохли для ножів;
– Рибак Олеся Володимирівна (с.Пологи Янянки Київської обл.) – пейзажні картини;
– Дьяков Сергій Михайлович (м.Біла Церква) – пейзажні картини на бересті;
– Казарян Тетяна Айказунівна та Казарян Армен Айказунович (с.Новотимофіївка Миколаївської обл.) – пейзажні картини;
– Боштега Зінаїда Василівна, Курчак Орися Дмитрівна (Чернівецька обл.) – вишиванки, в тому числі з використанням бісеру, вишиті картини, в'язані вироби;
– Герасимова Жанна Борисівна, Герасимова Тетяна Олександрівна, Аверенко Ганна Олександрівна (м.Кам'янське) – вишиванки, вироби із кераміки, листівки, іграшки, картини;
– Завялова Юлія Миколаївна (м.Конотоп) – сувенірний живопис;
– Гінкул Алла Дмитрівна (м.Первомайськ) – вишиті картини з бісеру.

Крім того, паралельно з виставкою, майстри провели для бажаючих учасників семінару свої майстер-класи, які залучають ще не творчих людей до нових видів діяльності.

dekabr 2017 24Навчання людини певному виду ремесла сприяє її мотивації до пізнання та творчості, дає можливість творчого самовираження, а в перспективі, і можливість забезпечити засоби до існування. Освоюючи народні ремесла, особи з інвалідністю розвивають творчі та комунікативні здібності, моральні якості особистості, самовиражаються та самовдосконалюються, деякі з них визначаються з вибором професії. Займаючись у групах, такі люди знаходять собі друзів, вони більше не відчувають себе одинокими та безпорадними. Вони з бажанням приймають участь у заняттях вподобаним видом мистецтва, приносячи радість собі та оточуюючим.

Багато членів організації – це люди на інвалідних візках, які фізично не завжди можуть приймати участь у творчих заходах. Причина тому – недоступність багатьох соціально-культурних установ. Творчість як вираження внутрішнього світу людини не має меж та не знає відстані. Тут немає фізичних обмеженних та умовно здорових. Багато в чому саме реабілітація шляхом творчості дозволяє особі з інвалідністю стати повноцінним членом суспільства.

На традиційних майстер-класах були розкриті секрети майстерності та передані позитивні емоції від сумісної роботи над створенням нових виробів:
– Осташинський Йосип Борисович (м.Київ) – архітектура в мініатюрі;
– Богданюк Кирило Юрійович (м.Херсон) – енкаустика (малювання гарячим воском);
– Терлецька Світлана Михайлівна (м.Кривий Ріг) – бісероплетіння;
– Задорожня Ніна Олександрівна (м.Кривий Ріг) – декупаж, вироби із солоного тіста;
– Кочішвілі Віолетта Бідзінівна (м.Первомайськ) – манікюрна справа;
– Кіріченко Ганна Федорівна (м.Одеса) – професійний візаж;
– Голубятникова Ольга Миколаївна (м. Словянськ) – кукли-мотанки;
– Преображенська Ольга Іванівна (м. Словянськ) – новорічні іграшки та прикраси.

Проведення подібних творчих заходів допомагає виявленню талановитих осіб з особливими потребами та надання їм дієвої допомоги у заняттях обраним видом творчості, дає прекрасний шанс виразити свій внутрішній світ на мові творчості, реалізувати здібності та продемонстувати талант, а також допомагає набути упевненість у собі, подолати бар'єр відчуження та стати яскравими особистостями, здатними продемонструвати дієвий приклад жаги до життя, завзятості та прагнення.

<< < Ноябрь 2018 > >>