zasidannz marusevish

На черговому засіданні Ради у справах осіб з інвалідністю при Кабінеті Міністрів України 28.11.2017 року були обговорені проблемні питання забезпечення права на освіту дітей з інвалідністю, виробами медичного призначення (в тому числі технічними засобами реабілітації) осіб з інвалідністю та про стан виконання протокольних рішень попереднього засідання Ради у справах осіб з інвалідністю від 25.05.2017 року.

В ході зібрання голова Всеукраїнської громадської організації «Асоціація інвалідів-спинальників України» Іван Марусевич висловив занепокоєння щодо незадовільної роботи профілактичних та лікувальних закладів охорони здоров'я, в тому числі по відношенню до осіб із спинальною травмою, які пересуваються на інвалідних візках. В самому Києві наявна жахлива ситуація із відсутністю безбар'єрного простору в лікарнях для маломобільних категорій населення, навіть санітарні вузли не облаштуванні елементами доступності. В переважній більшості випадків лікарі не володіють достатнім рівнем знань щодо обслуговування особи із спинальною травмою. І наостанок, немає дієвої взаємодії між Міністерством охорони здоров'я України та його місцевими лікувальними закладами, що призводить до погіршення фізичного і морального стану людини, особливо у період первинної реабілітації.

Окремо Іван Марусевич наголосив на необхідності своєчасного укладення договорів про забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації між Фондом соціального захисту інвалідів та підприємствами-виробниками (постачальниками) для цільового використання виділених у 2017 році бюджетних коштів в повному обсязі. Продукція на складах підприємств наявна, потребу в якій має велика кількість людей з інвалідністю.

Не оминув увагою голова Асоціації питання про відсутність забезпечення у поточному році електроскутерами через їх дороговартісність. На сьогодні це є універсальний міні-автомобіль для людини з інвалідністю, яка не може самостійно пересуватися. Якщо вона встала на облік два-три роки тому для його отримання, тому має право на видачу в цьому році.

ВІДЕО - Виступ І.Марусевича на засіданні Ради у справах осіб з інвалідністю

Як повідомляють Українські Новини, у ході засідання Ради у справах осіб з інвалідністю Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко та уповноважений Президента з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич розкритикували діяльність Міністерства охорони здоров'я щодо людей з інвалідністю.

Павло Розенко під час засідання наголосив, що розчарований роботою МОЗ щодо людей з інвалідністю.

"Я дуже розчарований сьогодні вашим виступом. Дуже розчарований, знаючи потенціал команди. Я знаю команду Міністерства охорони здоров'я, ви нормальні люди, у яких є голова на плечах, і розумієте суть проблеми. Так, на вас зараз покладено дуже складне питання щодо реформування галузі в цілому, немає питань... Але нарівні з цими питаннями є багато питань, покладених на міністерство, які запускати не можна", - сказав Розенко.

Також він підкреслив, що міністерству необхідно налагодити комунікацію з профільними громадськими організаціям для більш ефективної роботи.

У той же час уповноважений Президента з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич заявив, що МОЗ сьогодні нічого не робить по відношенню до людей з інвалідністю.

"Я часто критикую те чи інше міністерство... А МОЗ я не можу критикувати взагалі, немає за що критикувати. Це найгірше міністерство за результатами року. Тут нічого критикувати. МОЗ сьогодні нічого не робить по відношенню до людей з інвалідністю. Нічого, це я говорю відповідально", - сказав президент Національного комітету спорту інвалідів, уповноважений Президента з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич в ході засідання Ради у справах осіб з інвалідністю.

За його словами, найбільш проблемним є питання забезпечення людей з інвалідністю засобами медичного призначення.

Сушкевич додав, що вважає за необхідне розширити перелік засобів медичного призначення.

Також в ході засідання Ради у справах осіб з інвалідністю Сушкевич заявив, що виступає за збільшення допомоги внутрішньо переміщеним особам з числа людей з інвалідністю.

"В нашій країні людям з інвалідністю дуже важко. На минулому засіданні я сказав, що є найважча категорія людей з інвалідністю, яким найстрашніше в нашій країні, - це переселенці з інвалідністю", - сказав Сушкевич.

Він зазначив, що дана категорія переселенців масово повертається на окуповані території, так як існуюча допомога не може забезпечити всі їхні першочергові потреби.

"Я б просив підвищити державну допомогу цим категоріям", - додав уповноважений.

Крім того, він вважає, що профільним міністерствам необхідно розробити програми підтримки переселенців з інвалідністю.

<< < Август 2018 > >>