sentybr 2017 71Соціальна реабілітація особи з інвалідністю – це комплекс заходів, спрямованих на відтворення порушених чи втрачених людиною суспільних зв'язків та відносин. Метою соціальної реабілітації є відновлення соціального статусу людини, забезпечення соціальної адаптації у суспільстві, досягнення певної соціальної незалежності.

Цілісний системний підхід дозволяє сформулювати багаторівневу структуру проблем соціальної реабілітації та допомоги.

ФОТОГАЛЕРЕЯ

Ерготерапія – це галузь медицини, що має своєю метою надання допомоги людині в повсякденному житті, розвиток, відновлення і підтримання навичок, необхідних при виконанні дій, важливих і значимих для здоров'я і благополуччя. Слово «Ерготерапія» походить від латинського ergon – праця, заняття, і грецького therapia – лікування. Таким чином, ерготерапія – це зцілення через діяльність. Цей розділ медицини вивчає методи і засоби відновлення рухової активності верхніх кінцівок за допомогою різних тренажерів і ігрових завдань. Мета ерготерапії – не просто відновити втрачені рухові функції, а й заново адаптувати людини до нормального життя, допомогти йому досягти максимальної самостійності і незалежності в побуті. Ерготерапія займається поліпшенням якості життя людей, які через хворобу або травми втратили здатність рухатися, координувати рухи і займатися звичними справами. Це складний комплекс реабілітаційних заходів, спрямований на відновлення повсякденної діяльності людини з урахуванням наявних у неї фізичних обмежень. Втрачені функції обмежують людину в її звичному житті - після епізоду, який призвів до порушення цих функцій, в більшості випадків, висока потреба в навчанні самообслуговування в домашніх умовах, пристосуванню до самостійного пересування, а так само в праці. Про то, як потрібно пересуватися, як користуватися протезами (ортезами), як родичам правильно доглядати, щоб самим не опинитися на лікарняному ліжку з «прострілом» в спині, ніхто детально в наших лікарнях і поліклініках не розповідає.

Ерготерапевт – це фахівець, робота якого спрямована на максимальну адаптацію людини в навколишньому середовищі з втраченими і збереженими функціями. Лікар-ерготерапевт допомагає пацієнтові заново навчитися доглядати за собою, працювати, розважатися і спілкуватися. Це дуже потрібний фахівець в реабілітації, який знаходиться за важливістю для людини на перших місцях, поряд з неврологом, лікарем і інструктором ЛФК.

На базі готельного комплексу «Верховина» учасниками семінару «Набуття в домашніх умовах навичок самообслуговування та облаштування сприятливих умов життєдіяльності для людини з ушкодженням спинного мозку» до участі у заході було запрошено лікаря-ерготерапевта Терещенко Аліну Віталіївну, яка у своїй доповіді висвітила наступні теми:

sentybr 2017 66І. Проблеми, з якими може стикнутись людина після травми хребта та шийного відділу.
Головна ціль лікаря при роботі з пацієнтом – повноцінне життя на візку. В порівнянні з США, де доступність по транспорту для осіб з інвалідністю складає 98%, на Україні вона складає лише 5%. По м.Києву наявні лише 10 таксі для людей на візках. В інших містах ця цифра ще менша або відсутня взагалі. Лікар перелічила можливі ускладнення після травми. Основні з них:
1) відлежини – трофічні виразки на шкірі і м’яких тканях. Запобіжні заходи по утворенню відлежин: зменшення тиску на шкіру, скорочення тривалості тиску, зменшення ефекту зсуву на шкіру, покращення здоров'я шкіри. Людина з відлежинами повністю випадає із реабілітації (інтоксикація всього організму). Медикаментозне лікування відлежин: це – гідроколоїдні препарати (Дуодерм), гідрогелеві препарати (Гіпергель), гідроволоконні пов’язки, губчасті перев’язувальні матеріали (із сріблом у складі – для витяжки);
2) запалення січового міхура. Ознаки: не виділяється сеча (процес застоїння), посилення спастики, підняття тиску, посилення потовиділення. Раніше ставились катетери на довгий період, але зараз лікарі відходять від цієї практики, застосовується періодична катетирація, яка зменшує ризик виникнення запалень. Зараз весь світ відмовляється від підгузників, які приносять людині сильний дискомфорт та моральну невпевненість;
3) автономна дизрефлексія (для людей із шийною травмою) – це неадекватне реагування на мозкові імпульси (супроводжується потовиділенням, підняттям тиску). Причини: переповнення січового міхура, наявність відлежини, тислий одяг. Допомога: спорожнення січового міхура, зміна положення тіла, необхідно розстебнути одяг та викликати швидку допомогу (медикаментозно зменшить тиск та встановить причину нападу);
4) травми і біль в плечах. Причини: основна активність людей у візках припадає на руки, активна рухомість поза максимального навантаження (травма при падінні, коли травмуються чотири основні м'язи, які стабілізують плечовий суглоб – ротаторна манжета). Боротьба: профілактика, бо посттравматичні травми призводять до постійного лікування. Необхідно застосування комплексу фізичних вправ для ротаторної манжети, вправи з резинкою та гантелями, для розтягу м'язів рук та шиї. Лікар продемонструвала ряд корисних вправ, які із задоволенням повторили учасники.

ІІ. Важливість підтримання фізичного стану та оздоровлення після травми.
Одним із сучасних профілактичних засобів та оздоровлення взагалі є зайняття йогою. Переваги: збільшення сили м'язів і амплітуди рухів, збільшення об’єму легень, більш спокійний нічний сон, зменшення відчуття стресу, напруги, покращення фокусування чіткості рухів.
Однією із проблем людини на візку є зайва вага, яку можна скинути, якщо регулярно виконувати фізичні вправи: аеробні навантаження (75 хв. у тиждень, силові заняття – 150 хв. у тиждень при споживанні меншої кількості калорій, споживанні великої кількості рідини), зайняття адаптивними видами спорту: басейн, регбі, теніс. Але разом з тим, лікар попередила, що зменшення ваги збільшує ризики виникнення відлежин.

sentybr 2017 69ІІІ. Адаптація жилих приміщень та адаптивні засоби для полегшення побуту осіб з інвалідністю.
Привернуто увагу учасників до питання адаптації житлових приміщень для осіб з інвалідністю (показані слайди та фото, зокрема, адаптовані кухні і ванні кімнати), продемонстровані адаптовані засоби для полегшення побуту (які можна купувати та зробити власноруч: пристрій для застібання ґудзиків, обрізання нігтів, одягання шкарпеток, стакан з резинками).

IV. Важливість правильного підбору інвалідного візка.
Доповідач повідомила, які необхідні робити заміри, параметри, інші важливі показники. Правильний підбір крісла колісного є запорукою нормальної життєдіяльності людини на ньому. Приділена увага необхідності використання протипролежневої подушки, яка є безмежно важливим атрибутом людини на візку.

Наприкінці виступу ерготерапевт розповіла про відкриття нових реабілітаційних відділень та модернізацію вже існуючих (м. Київ, м.Запоріжжя, м.Львів), які пристосовані до потреб осіб з інвалідністю, та підкреслила про важливість всіх видів реабілітації осіб з інвалідністю-спинальників та осіб з інвалідністю з порушенням опорно-рухового апарату саме в перший рік після травми, потім – це оздоровлення та фізична активність.

sentybr 2017 86Друга частина семінару була присвячена зустрічі з представниками підприємства-виробника та постачальника технічних засобів реабілітації ТОВ «Ваше здоров’я Трейдинг» (офіційний представник Invacare в Україні), які продемонстрували дві нові моделі крісел колісних.
Модель KUSCHALL K-SERIES (виробник – Франція), видається через комісію Мінсоцполітики та може бути замовлена через місцеві органи соціального захисту. Дуже зручна для активної людини, яка займається працею, спортом і проводить багато часу у візку. Представником було підкреслено, що візок підбирається індивідуально через виїзд представників фірми безпосередньо до людини незалежно від її місця проживання в Україні. Вони регулюють візок та ідеально підганяють під замовника. Вага – 7,9кг. Додатково забезпечується карбоновими щитками (про що необхідно вказати у заявці).
Модель Action 5 (виробник – Швейцарія), яка постачається в Україну з 2015 року, замовляється та видається через місцеві органи соціального захисту. Модель для активних користувачів, має унікальний Н-образний механізм складання, регулювання відбувається під час сидіння людини у візку. Дуже зручна, легка в управлінні та по вазі.
sentybr 2017 101Представники постачальника озвучили існуючий механізм замовлення та отримання крісла колісного: заява в органи соціального захисту, вибір виробника або постачальника, вибір моделі (із заповненням Анкети – на підприємство відправляє замовлення орган соціального захисту, у разі відсутності Анкети – сам замовник); підприємство (постачальник) при отриманні замовлення зв’язується із замовником, у разі потреби виїжджає на місце для здійснення замірів, після чого через органи соціального захисту модель доставляється замовнику. Щодо протипролежнивих подушок, то їх також можна замовляти через органи соціального захисту (з умови наявності у ІПР запису про її необхідність).
Учасники заходу мали змогу протестувати представлені моделі та зробити відповідні висновки щодо їх зручності та якості.

Додатково юристом ВГОАІСУ Луц О.В. була представлена інформація щодо Наказу Мінсоцполітики від 11.04.2017 року № 602 до Порядку призначення ТЗР відповідно до функціональних можливостей особи з інвалідністю постраждалого внаслідок антитерористичної операції, пункт 3 розділу III, а саме – таблиця сумісності ТЗР при їх призначенні (Додаток №4) та пояснила, як нею користуватись.

sentybr 2017 118Для розвитку комунікативної компетентності, емоційної стійкості, впевненості у собі, доброзичливого відношення один до одного, підвищення самооцінки осіб з інвалідністю наприкінці заходу професійний психолог Машлевська Любов Гуріївна провела психологічний тренінг-заняття під назвою «Зроби з лимона лимонад» або «Тренінг щастя». В процесі тренінгу учасники приймали активну участь у творчих заняттях, складанні психологічних портретів, прослухали вірші, пісні, музикальні композиції. Кожен мав можливість зробити аналіз тренінгу та висловив індивідуальне сприйняття того, що відбулося.

Отже, як висловив свою думку голова Асоціації Марусевич І.М., побудова взаємозв'язків особи з інвалідністю з оточуючим середовищем на кожному соціальному рівні, розвиток її збережених психофізичних можливостей здійснюється шляхом розширення сфери спілкування, творчої та ігрової діяльності, допомоги у самообслуговуванні і пересуванні, забезпеченні ліками і продуктами харчування, організації дозвілля і оздоровлення.

<< < Октябрь 2017 > >>