sentybr 2017 28Держава повинна створити безбар'єрне середовище, щоб в повній мірі забезпечити самостійний спосіб життя осіб з інвалідністю, особливо тих, які пересуваються на інвалідних візках. На сьогодні архітектурне середовище для таких людей є малодоступним, а подекуди взагалі недоступним. Діюче на сьогодні законодавство України містить норми щодо необхідності забезпечення пристосування до потреб осіб з інвалідністю інформації, будинків, доріг, транспорту та інших об'єктів фізичного оточення.

ФОТОГАЛЕРЕЯ

Ст.19 Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю зобов'язує державу-учасника сприяти у веденні самостійного способу життя осіб з інвалідністю. Україна, ратифікувавши цю Конвенцію, в теперішний час намагається втілювати в життя відповідні заходи, які сприяють покращенню рівня життя осіб з інвалідністю, змінюючи, як законодавчі акти, так і умови доступності до різних соцоб’єктів.

Враховуючи сьогоденну ситуацію в нашій країні, слід звертати увагу на те, що кількість осіб з інвалідністю збільшується внаслідок ведення бойових дій на Сході України. Тому, напрямок дій на забезпечення доступності та безбар'єрного середовища – один із першочергових, який стоїть зараз перед нашою державою.

На базі готельного комплексу «Верховина» учасниками семінару «Формування архітектурного, транспортного та інформаційного доступного простору для осіб з інвалідністю» піднімалися питання відсутності в Україні ефективних механізмів контролю за дотриманням законодавчих норм, у тому числі з боку громадських організацій осіб з інвалідністю, на всіх етапах створення безбар'єрного середовища.

Серед запрошених посадових осіб у заході взяли участь Л.Р. Парцхаладзе – заступник Міністра регіонального розвитку будівництва та житлового комунального господарства України, І.М. Мельник – представник Урядової Уповноваженої з прав осіб з інвалідністю, К.В. Тарасенко – начальник відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності та В.В. Куницький – представник Київського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів.

Голова Асоціаціїї І.М. Марусевич відмітив, що питання про забезпечення архітектурного, транспортного та інформаційного доступного простору для осіб з інвалідністю є дуже актуальним. Багато громадських організацій осіб з інвалідністю працює над цим питання вже довгі роки. Є і перемоги, є і поразки. Але, завдяки наполегливості самих осіб з інвалідністю, в місцях їх помешкання багато соціальних об'єктів стали доступними, в результаті чого підвищився якісний рівень життя не тільки цієї категорії людей, а і всіх інших, хто відноситься до маломобільних груп населення.

sentybr 2017 6Заступник Міністра Л.Р. Парцхаладзе підкреслив про важливість в теперішний час підвищувати культуру чиновників, адже в багатьох випадках саме від їх роботи залежить отримання позитивних результатів. Міністерством постійно проводиться робота в цьому напрямку. Зараз готується проект Закону України «Про національні заклади», в основу якого є думка зробити всі об’єкти, що мають статус «національних», пристосованими та доступними для маломобільних груп населення. У проекті закладена також система контролю з питань доступності та відповідності діючим нормам ДБНУ при введенні нових об’єктів в експлуатацію після будівництва і також при введенні об’єктів після реконструкції. Введено поняття «громадських інспекторів», які на стадії проектування та здачі об’єктів в експлуатацію зможуть контролювати їх відповідність нормам. Крім того, всі проекти повинні проходити експертизу. Тому необхідно посилити контроль і над експертними організаціями. У цьому питанні Міністерство сподівається на допомогу громадських організацій осіб з інвалідністю.

Далі виник діалог заступника Міністра із залом у вигляді запитання – відповідь.
З. Чи є у Міністерства план адаптації для осіб з інвалідністю вже існуючих об’єктів?
В. Те, що побудовано раніше, взагалі не є доступним. Приведення таких об’єктів у відповідність вимогам законодавства – це пріоритет місцевих органів влади, які через закладення коштів у бюджет в змозі вирішити багато питань. Щоб цей процес був запущений, необхідна активна діяльність громадськості (петиції, листи, робота з депутатським корпусом), тобто змусити змінювати філософію чиновників на місцях.
З. Як ми можемо впливати на те, що, наприклад, церкви, відділення зв’язку та інші об'єкти на місцях є недоступними. Раніше громадські організації мали право підписувати акти здачі-приймання об'єктів, наразі такого права немає. Навіть існуючі Комітети доступності мають лише рекомендаційний характер.
В. В подальшому Міністерство планує робити ставку на наявність громадських інспекторів, за допомогою якого на проектувальній стадії можна було вирішити всі спірні питання. Щодо названих об’єктів, то потрібно направляти листи до їх керівників та місцевих органів влади. Роль громадських організацій осіб з інвалідністю у цьому процесі просто неоцінима.
З. Як виїхати людині на візку з будинку, необлаштованого ліфтом?
В. Для вирішення цього питання головою Асоціації Марусевичем І.М. запропоновано розробити єдині вимоги щодо приведення старих будинків у відповідність з нормами доступності. Заступник Міністра Парцхаладзе Л.Р. підтримав цю ідею як відмінну та своєчасну.
З. Чому розглядається впровадження саме внештатної посади громадського інспектора? Вважаємо, що в кожній державній адміністрації міста повинна бути постійна посада інспектора з доступності, який повинний працювати у стадії розробки об’єкту та на стадії введення в експлуатацію. Чи можливо введення саме постійної посади громадського інспектора?
В. Вже запропонована саме внештатна посада та закріплені відповідні повноваження. Адже Міністерство не може змінити проект.
По закінченню діалогу заступник Міністра висловив свою думку щодо необхідності консилідування загальних зусиль на отримання результату. Також він підкреслив на необхідності посилення відповідальності шляхом застосування високого рівня штрафів.

sentybr 2017 29Голова з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності – Тарасенко К.В. – у своїй доповіді повідомим про наявність у кожній області по два штатних працівника за дотриманням прав людини. Якщо поліція порушує права громадянина, то кожний може звернутись до цих працівників поліції з метою захисту своїх порушених прав.

Представник Урядової Уповноваженої з прав осіб з інвалідністю – Мельник І.М. – наголосив, що головна ціль діяльності Урядової Уповноваженої – це люди з інвалідністю з усіма правами. Зараз на рівні усієї держави у всіх напрямках вдосконалюється досвід життєдіяльності м.Вінниця. У спілкуванні з гостем були підняті актуальні питання: відсутність доступності у закладах освіти і неможливість створення необхідних умов для людини на візку не тільки в процесі навчання, але й в побуті; запровадження інклюзивної освіти, яке, за думкою багатьох, на практиці не дасть можливість задовольнити в освіті усіх дітей, які її потребують, тощо.

sentybr 2017 35Представник Київського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів – Куницький В.В. проінформував щодо відсутності проблеми з отриманням освіти особами з інвалідністю. При бажанні особою підписується тристороння угода за її місцем реєстрації. Надалі вона отримує освіту по контракту, а Фонд соціального захисту відшкодовує вартість навчання. Передбачена компенсація санаторно-курортного лікування, але наявна проблема в незадовільній роботі місцевих органів соціального захисту населення, бо саме туди держава направляє кошти на оплату путівок (причиною є недосвідченість кадрів, помилки в складанні кошторисів, несвоєчасні замовлення коштів тощо).

Друга частина заходу була присвячена роботі відокремлених підрозділів ВГОАІСУ та членів Асоціації на місцях щодо вирішення питання із забезпечення доступності та безбар'єрного середовища для осіб з інвалідністю.
На заході з інформацією виступили:
sentybr 2017 45- Голова ГО "Товариство інвалідів "Амалла" м.Слов'янськ (Гончар М.О.), який продемонстрував слайди з відображення соціальних об’єктів м.Словянська: податкова інспекція, психіатричний диспансер, залізничний вокзал, офіс організації, міський районний суд, магазини, поліклініка, виконавчий комітет. Запропонована велика кількість пандусів різних конструкцій, за допомогою яких особа на візку та інші представники маломобільних груп населення можуть безперешкодно потрапити до цих об'єктів. Надана для ознайомлення та використання на практиці розроблена організацією Анкета визначення доступності об’єкта, озвучена інформація щодо проведення моніторингів доступності міста, роботи та напрямків діяльності місцевого Комітета доступності;
- Голова Криворізького міського відокремленого підрозділу ВГОАІСУ Кучер З.В. та член підрозділу Щенніков С.Л. надали слайди та озвучили інформацію щодо доступності соціальних об’єктів у різних районах м.Кривий Ріг: залізничний вокзал, автостанція, підземні переходи, торгові центри, парки, набережна р.Саксагань; доповіли про тривалу реконструкцію дорожнього покриття та тротуарів;
sentybr 2017 47- Голова ГО "Білоцерківська міська ГО інвалідів "Лідер власної долі" Дмитраш О.В. представила слайди та відеозйомку щодо проведеного моніторингу громадського транспорту у м.Біла Церква. Були відмічені виявлені недоліки та можливі шляхи їх подолання;
- Голова Вишгородського районного відокремленого підрозділу ВГОАІСУ Губар С.О. продемонстрував інформацію щодо встановлення пандусів на об’єктах селища Лебедівка Вишгородського р-ну: дві школи, фельдшерське відділення, бар, магазини, - як на практиці місцеві органи та підприємці налаштовують оточуюче середовище для осіб з інвалідністю. Це носить, як позитивний, так і негативний характер. Додатково було показано відео, зняте українським телеканалом, присвячене можливості людині на візку дістатися громадським транспортом з центру м.Києва до міста проведення Євробачення, а саме, до Міжнародного виставкового Центру. Учасники моніторингу подолали нелегкий шлях та з великими труднощами потрапили до запланованого місця. Був проведений аналіз та названі існуючі причини негативного результату заходу;
sentybr 2017 52- Голова Запорізького обласного відокремленого підрозділу ВГОАІСУ Карпов В.О. продемонстрував слайди із різних куточків м.Запоріжжя: залізничний вокзал, кімната відпочинку для осіб з інвалідністю, пляж біля р.Дніпро, обласна універсальна наукова бібліотека, парки. Голова підрозділу розповів про моніторинги щодо доступності, які проводяться у місті, це – пр. Леніна, громадський транспорт тощо. Відмічено про важливість активної діяльності осіб з інвалідністю, які є основним локомотивом змін навколишнього середовища. І саме їх ініціатива, їх наполегливість роблять місто безбар'єрним;
- Голова Новоодеського міського відокремленого підрозділу ВГОАІСУ – Ігнатова В.П. продемонструвала присутнім слайди зі свого міста на соціальних об’єктах: аптека, школи, лікарні, міський виконком, де зроблені пандуси за участю підрозділу;
- мешканець с. Мостиська Львівської області – Романов В.М., з відповідним фото підтвердженням доповів про існуючі недоліки у місті його проживання, це – відсутність доступності до будівель органів соціального захисту, магазинів, багатьох державних установ та відзначив, що дуже багато треба працювати над подоланням існуючих труднощів;
- мешканець м.Прилуки Чернігівської області Отроша О.А. показав фото з відображенням будівлі пошти експрес-доставки міста, до якої в короткий строк був зроблений пандус саме за його ініціативи. Було дуже приємно, що особу з інвалідністю слухають і поважають.

Як підсумок заходу, голова ВГОАІСУ Марусевич І.М. наголосив про зміну бачення суспільства до проблем осіб з інвалідністю. Звичайні люди сприймають таких осіб з іншими почуттями, все потихеньку покращується і назад дороги не буде. Зараз приймаються нові закони, вноситься багато змін до діючих нормативних актів. За підтримки Президента України, Уряду, дружини Президента оточуючий світ почав змінюватися в позитивному напрямку.

<< < Октябрь 2017 > >>