1.12.2016 4

Час проведення: «01» грудня 2016 року

Місце проведення: м. Київ, Клуб Кабінету Міністрів

Головуючий: Віце-прем’єр-міністр України Розенко Павло Валерійович

Це перше засідання оновленого складу Ради у справах осіб з інвалідністю при Кабінеті Міністрів України. Одним із багатьох членів Ради є Голова Всеукраїнської громадської організаії Марусевич Іван Миколайович.

1.12.2016 1Питання які розглядались:

1. Стан виконання Указу Президента України «Про активізацію роботи щодо забезпечення прав людей з інвалідністю» від 03.12.2015р. №678.
  2. Стан забезпечення соціальним захистом хворих з онкологією, в тому числі жінок.
  3. Про підсумки виконання Плану заходів щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення на 2009-2015 роки «Безбар’єрна Україна», затв. Постановою КМУ від 29.07.2009р. №784.
  4. Про забезпечення осіб з інвалідністю лікарськими засобами та виробами медичного призначення, в тому числі засобами, передбаченими розпорядженням КМУ від 03.12.2009 року №1301.

1.12.2016 5Захід відкрив Віце-прем’єр-міністр України Розенко П. В., який поздоровив усіх з відновленням роботи Ради у справах осіб з інвалідністю та виразив надію на плодотвірну співпрацю усього робочого складу Ради. Ним підкреслено, що кожний член Ради, чи це представник влади, чи Міністерства, чи громадської організації, повинен нести персональну відповідальність, в межах своєї компетенції, за здійснення заходів в забезпеченні прав осіб з інвалідністю. Після чого він поздоровив усіх присутніх з 25-ою річницею українського референдуму та  доповів про підвищення соціальних стандартів саме з «01» грудня 2016 року та впродовж 2017 року.

Після чого розглядались питання порядку денного. В рамках цього виступили:

-                     Заступник Міністра соціальної політики Федорович Н.В. – щодо виконання Конвенції ООН  про права осіб з інвалідністю, Указу Президента України №678, про проблеми переселенців зі сходу країни,про необхідність вирішень питання безбар’єрності з девізом:«немає бар’єрів ніде і ні в чому».

1.12.2016 6-                     Заступник міністра охорони здоров’я Лінчевський О.В. – про нову команду МОЗа, нові напрямки роботи (доказова медицина, нова номенклатура медпрапаратів,важливість діагностики, можливість уникнення операцій та інвалідізації пацієнтів). Приділено увагу питанню забезпечення осіб з інвалідністю засобами технічної реабілітації.

-                     Президент громадької організаії жінок-інвалідів «Донна» Ященко Л.О. – про відсутність фахівців для роботи з онкохворими, про коштовність процесу лікування таких хворих, про важливість діагностики, необхідність створення загальної програми оздоровлення.

-                     Директор департаменту містобудування архітектури та планування територій Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства Білоус С.Я. – про здійснення заходів в багатьох областях України, направлених на досягнення безбар’єрності та доступності для осіб з інвалідністю.

1.12.2016 2-                     Виконавчий директор Всеукраїнського громадського соціально-політичного об’єднання «Національна Асамблея інвалідів України» Скрипка Н.С. – освітила існуючу проблему доступності, наголосила, що позбавлення доступу – це, згідно Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, предмет дискримінації, говорила про необхідність загального тлумачення поняття «безперешкодного середовища».

-                     Начальник відділу організаційної роботи Центрального правління Українського товариства сліпих Осадчий О.М. щодо існуючих проблем з забезпеченням технічними засобами медичної реабілітації сліпих.

-                     Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Адміністрації Президента України Сушкевич В.М. – який сказав про багато існуючих проблем та недоліків у сфері забезпечення прав осіб з інвалідністю та запропонував ввести у склад Ради представників усіх Міністерств для підвищення ефективності роботи та отримання бажаних результатів.

-                     Голова Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» Назаренко В.В. – про актуальність роботи Ради.

1.12.2016 3-                     Голова Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Асоціація іналідів-спинальників України» Марусевич І.М., який подякував за відновлення роботи Ради та наголосив, що людина у візку – не бажана для медичних закладів, поліклінік, аптек з причини не доступності та не створення належних умов для пересування та життєліяльності. Він запевнив, що для вирішення існуючих питань для покращення становища осіб з інвалідністю Асоціація готова співпрацювати зі всіма зацікавленими сторонами та звернувся до представників міністерств щодо існуючої проблеми доступності їх закладів зі словами «треба навести порядок спочатку у себе в хаті, а потім вже говорити про всю країну».

На засіданні було вирішено збиратися усім складом не рідше, чем раз у квартал. Наступна тема засідання Ради – працевлаштування осіб з інвалідністю.

<< < Декабрь 2018 > >>