seminar 01 05 10 2016 (81)Якість, функціональність, надійність. Cаме таким критеріям мають відповідати технічні засоби реабілітації та пересування, щоб сприяти життєдіяльності та суспільній адаптації людей, які втратили певні функції руху. У створенні для людей з інвалідністю рівних умов для повноцінного функціонування в соціумі та відновленні працездатності цієї категорії громадян, визначальну роль відіграє фізична реабілітація, забезпеченя якісними засобами пересування, що передбачає здійснення цілого комплексу заходів і є одним із важливих напрямків соціальної політики держави.

Головна тема семінару - найближчі зміни на ринку технічних та інших засобів реабілітації в Україні.

ФОТОГАЛЕРЕЯ

Це питання стосується всіх, хто так чи інакше причетний до проблеми забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації (далі - ТЗР). А проблема є в тому, що зараз на ринку дуже багато застарілих моделей, які функціонально невзмозі задовольнити всі потреби травмованої людини. Для розгляду та внесення пропозицій УкрНДІпротезування надав попередню класифікацію крісел колісних шляхом їх розбивки на десять основних груп, серед яких окремо була виділена дитяча група. За результатами її вивчення в учасників семінару виникло питання з мінімізації існуючого ринку, тобто необхідності його «очистки» від непотрібних моделей. На цій підставі було запропоновано всім виробникам та постачальникам ТЗР, УкрНДІпротезування, громадським організаціям осіб з інвалідністю провести роботу із зменьшення кількісного ряду ринкових моделей та створення універсальних базових моделей у кожній групі.

seminar 01 05 10 2016 (78)Голова Асоціації І.М. Марусевич доповів про викладені раніше пропозиції організації щодо збільшення терміну експлуатації при отриманні дороговартісних інвалідних візків. При цьому він підкреслив, що необхідно створювати сервісні центри, які б здійснювали не тільки гарантійні але й післягарантійні ремонти. Крім того, зауважив, що розробляється перелік медичних показників, згідно з якими людина буде отримувати візок. Але позиція Асоціації не змінна– людина повинна обирати собі візок і отримувати саме бажану для неї модель. Зараз, як показала остання нарада, на боці людей з інвалідністю – і постачальники, і виробники, тому разом можливо щось змінити у кращу сторону.

Для обговорення зазначеної теми були запрошенні державні установи соціального призначення, виробники та постачальники крісел колісних, голови громадських організацій учасників АТО, а саме: Фонд соціального захисту інвалідів, ПАТ «Артемзварювання», ТОВ «Диспомед», Всеукраїнської громадської організації інвалідів АТО.

seminar 01 05 10 2016 (80)Головний інженер ПАТ «Артемзварювання» Є.В. Моржов повідомив про найближчі зміни у виробництві інвалідних візків. З урахуванням впровадження їх нового группування кількість моделей крісел колісних підприємства буде зменшуватися. Найважливіше у кожному групуванні – визначити базову модель сучасного рівня. Основні її критерії – це довговічність, легкість, наявність та зручність регулювання. Головне – забезпечити у повному обсязі потребу в інвалідних візках у найкоротший термін та право особистого вибору моделі. Зараз у підприємства декілька моделей активного типу. Виробник буде знімати з виробництва застарілі моделі, інші – удосконалювати.

seminar 01 05 10 2016 (99)Керівник ТОВ «Диспомед» С.М. Курченко ознайомила присутніх з новими моделями крісел колісних підприємства. Вона, зокрема, розповіла, що у каталогах продукції почали друкувати нормативні акти з питань забезпечення осіб з інвалідністю ТЗР, внесені адреси сервісних центрів. Це зроблено насамперед для допомоги та зручності осіб з інвалідністю. Було виокремлене питання так званих «граничних цін» на ТЗР, які довгий час не змінювались та не відповідають сучасним витратам.

Спілкування учасників заходу з представником Фонду соціального захисту інвалідів – провідним інженером-технологом відділу з медико-технічних питань Управління організації і забезпечення технічних та інших засобів реабілітації – Коваленко Т. М., відбувалось шляхом надання відповідей щодо застосування положень Постанови КМУ «Про внесення змін до постанови КМУ від 05.04.2012 року № 321 «Про затвердження Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення, переліку таких засобів».

Надалі слово було надано гостю заходу – Голові Всеукраїнської громадської організації інвалідів АТО – О.С. Кійкіну. Він розповів про проблеми отримання ТЗР та протезів учасниками АТО, а саме: довгий термін отримання інвалідного візка, і взагалі неможливість отримати одночасно два візка активного типу, обмежена база моделей крісел колісних, які пропонують органи соціального захисту, відсутність електронної базі існуючих моделей, та наявність застарілих, які вимушені замовляти травмовані в АТО з причини відсутності інших, виключена можливість опробувати візок до його замовлення.

Голова Асоціації І.М. Марусевич повністю підтримав критику гостя та наголосив, що перелічені проблеми відносяться до всіх. Але одна з найголовніших проблем – це відсутність супроводу людини з моменту зміни стану здоров’я до забезпечення інвалідним візком. В Європі ця проблема вирішується за допомогою лікаря реабілітолога, який супроводжує хворого довготривалий час. Асоціація працює над вирішенням цього питання в Україні. Організацією були надіслані листи у відповідні міністерства з пропозицією ввести спеціальність «реабілітолог» до штатних розкладів медичних закладів. Відсутність на теперішний час у штаті робить неможливим працювати фахівцям саме за отриманою спеціальністю. Учасники заходу запропонували ввести також у штатний розклад спеціальність «протезист».

По закінченні усіх виступів, учасникам семінару було запропоновано ознайомились із моделями інвалідних візків та їх опробувати.

Було багато питань до виробників ТЗР щодо комплектації моделей, про індівідуальні замовлення та проблеми отримання двох візків активного типу.

seminar 01 05 10 2016 (98)seminar 01 05 10 2016 (109)seminar 01 05 10 2016 (102)

Після чого обговорювалось багато питань, які турбують осіб з інвалідністю, а саме: періодичність проходження медичних комісій для внесення змін у картку ІПР – зараз це два роки (позицію Асоціації по цьому питанню наголосив І.М. Марусевич – карта повинна видаватися на весь період інвалідності, а при необхідності внесення змін – проходити комісію для отримання нової картки ІПР), не бажання работодавців створювати спеціальні умови, прилаштовувати приміщення, питання щодо санаторно-курортного лікування, придбання комплектуючих для інвалідних візків, подушок, матрасів, тощо.

seminar 01 05 10 2016 (120)В рамках семінару учасники відвідали 25-ту Міжнародну медичну виставку «Охорона здоров’я». Вони прийняли участь у Школі реабілітації, організовану Українською академією ребілітації та здоров’я людини, Українським науково-практичним медичним центром неврології та реабілітації МОЗ України, Департаментом охорони здоров’я КГГА. На цій конференції слухачі почули доповіді італійського доктора Лука Барні за темою «Сучасні реабілітаційні технології в Італії», головного фахівця з фізіотерапії Департаменту охорони здоров’я м. Києва Бучинського С.Н. за темою «Особливості організації реабілітаційної медицини та термальної бальнеології в Греції», к.н.ф.в. ДУ «Інститут травматології та ортопедії НАМН України» Заморського Т.В. за темою «Використання низкотемпературного пластика в реабілітації хворих з патологією опорно-рухового апарату», представника ТОВ «Медвейв» Котемако С. за темою «Методики реабілітації пацієнтів з захворюванням опорно-рухового апарату на підставі міського неінвазивного введення коллагеназ, ферментів, хондропротекторів». Всі доповіді були із зацікавленістю прослухані, надані запитання, отримані відповіді. Голова Асоціації І.М. Марусевич щиро подякував організаторам та доповідачам за розкриття теми реабілітації з використанням сучасних технологій саме для осіб із травмою хребта та спинного мозку, порушенням функцій опорно-рухового апарату.

seminar 01 05 10 2016 (122)seminar 01 05 10 2016 (127)seminar 01 05 10 2016 (149)

По закінченні Школи реабілітації, учасники заходу ознайомились з багаточисельними експонатами виставки. Ними були опробувані нові моделі інвалідних візків, налагодили дієвий діалог із виробниками та постачальниками реабілітаційної продукції.

Як підсумок проведеного семінару – підтверджена важливість спілкування між замовниками ТЗР із їх виробниками та постачальниками. Саме ця співпраця допомагає вирішувати існуючі проблеми із виготовлення, модернізації та використання реабілітаційної техніки. Постійна робота з Фондом соціального захисту інвалідів приносить свої позитивні результати, адже ця державна установа існує саме для захисту прав та інтересів осіб з інвалідністю, поліпшення їх становища. Необхідність участі осіб з інвалідністю у подібних виставках підтверджує зацікавленість користувачів та надавачів реабілітаційної техніки у постійному вдосконаленні сучасних технологічних можливостей, направлених на покращення життя цієї категорії людей.

seminar 01 05 10 2016 (155)seminar 01 05 10 2016 (162)seminar 01 05 10 2016 (166)

<< < Сентябрь 2018 > >>