12.05.2016 1Фізкультурно-оздоровчий клуб інвалідів “Прометей” спільно із Територіальним центром соціального обслуговування 5 травня у приміщенні Первомайської ДЮСШ провели серед людей із особливими потребами змагання з боча, присвячені Дню Перемоги. Цікаво співпало: щорічно 5 травня світова спільнота відзначає Міжнародний день боротьби за права інвалідів.

Нагадаю, що боча (італ. boccia) – спортивна гра на точність, яка належить до групи спортивних ігор із м’ячем, подібна до боулінгу. Це гра не тільки на координацію рухів, а й на кмітливість. Боча була задумана для реабілітації людей із дитячим церебральним паралічем, але пізніше в неї почали грати і з іншими серйозними захворюваннями опорно-рухового апарату (м’язова дистрофія, травми хребта та інше). Суть гри: кинути найбільше м’ячів своєї команди, тобто одного кольору, у потрібну точку – найближче до білого.
12.05.2016 2Отже, за нагороди турніру змагалися п’ять команд: “Тріо”, “Друзі”, “Позитивні”, “Спритні” та “Смайлики”. До складу кожної команди увійшли по три гравці.
Не можна не відзначити ту дружню, теплу та доброзичливу атмосферу, яка панувала на турнірі. Представники різних команд із задоволенням спілкувались одне з одним, надавали поради, жартували, вболівали. Тому я б назвала турнір радше зустріччю друзів, однодумців і просто людей, небайдужих до активного відпочинку.
Крім гри в боча, всі бажаючі цього дня мали змогу й потренуватися у вмінні встановлювати намет та спробувати свої сили у грі “Кільцекид”.
12.05.2016 3Організатор турніру Олег Шемчук, керівник фізкультурно-оздоровчого клубу інвалідів “Прометей”, зазначив: “Фізкультурно-оздоровчим клубом інвалідів “Прометей” подібні свята спорту для людей із обмеженими можливостями у нашому місті проводяться 3‑4 рази на рік. Приємно відзначити, що рівень учасників, порівняно з минулими роками, значно покращився. Щоразу збільшується й кількість учасників змагань”.
Після підрахування результатів, змагання закінчилися урочистим нагородженням переможців.
Так, І місце виборола команда “Друзі”, до складу якої увійшли: Анатолій Завгородній, Оксана та Володимир Волошини. ІІ місце здобула команда “Тріо”: Оксана Качанова, Тарас та Лідія Бісістюки. На третю сходинку п’єдесталу пошани зійшла команда “Смайлики” у складі Алли Гінкул, Іллі Грівцова та Інни Ляпунової.
А Олексій Танасов був нагороджений медаллю “Найактивніший та найазартніший вболівальник”.
12.05.2016 4Спортивне свято друзів завершилося чаюванням та теплим спілкуванням.
Наостанок хотілося б додати, що з 16 до 19 травня в Одесі пройде чемпіонат України з боча серед людей з порушеннями опорно-рухового апарату. Чемпіонат буде проводитись в індивідуальних, парних і командному розрядах. Первомайчанка Оксана Качанова також візьме участь у цих змаганнях.
А з 20 до 22 травня у Броварах та Боярці відбудуться VII Міжнародні авторалі серед інвалідів на автомобілях з ручним керуванням, де за перемогу змагатимуться й наші земляки Олег Шемчук та Олег Карпенко. Очікується, що у змаганнях візьмуть участь не лише українці, а й представники Німеччини, Польщі, Молдови, Придністров’я та Білорусі. Програмою змагань передбачені проведення авторалі серед інвалідів, слалом на автомобілях та змагання з риболовлі.
Тож побажаймо Оксані Качановій, Олегу Шемчуку та Олегу Карпенку гарних перемог!
12.05.2016 5Взагалі члени ФОКі “Прометей” ведуть активну спортивну діяльність та беруть участь у багатьох змаганнях різних рівнів, в тому числі й далеко за межами Первомайщини.

Лєра Нікітська, газета "ТВ Всесвіт"

<< < Июнь 2018 > >>