25 02 2016 narada minprasi 1Покращення якості надання соціальних послуг державними установами, які опікуються питаннями людей з інвалідністю, є пріоритетним напрямом роботи Міністерства соціальної політики України та підпорядкованих йому структур.

Професіоналізм, обізнаність та толерантне відношення до людей з особливими потребами повинно бути найголовнішими рисами поведінки державного службовця, який працює в органах соціального захисту населення, лікарів в профілактичних закладах та медико-соціальних експертних комісіях, виробників і постачальників технічних засобів реабілітації.

25 02 2016 narada minprasi 2Спрощення процедури відбору, замовлення, виготовлення та одержання технічного засобу реабілітації дозволить прискорити процес відновлювальної терапії та загалом покращити фізичний стан людини з особливими потребами.

Саме ці тези наголошувались під час наради, ініційованої та проведеної 17 лютого 2016 року Міністерством соціальної політики України, із залученням Фонду соціального захисту інвалідів та Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності (м.Харків).

До участі в обговоренні були запрошені представники обласних медико-соціальних експертних комісій, підпорядкованих Міністерству охорони здоров'я України, керівники регіональних департаментів соціального захисту населення та підприємств, які займаються виготовленням і постачанням технічних та інших засобів реабілітації, голови громадських організацій.

Всеукраїнська громадська організація «Асоціація інвалідів-спинальників України» була єдиною громадською організацією, яка представила інтереси маломобільних груп населення у зазначеному заході.

25 02 2016 narada minprasi 5На початку зустрічі представник Департаменту соціального захисту інвалідів Міністерства поінформувала присутніх про надходження величезної кількості нарікань від громадських організацій та звичайних громадян щодо незадовільної роботи фахівців районних та місцевих органів соціального захисту населення під час відбору, замовлення та видачі технічного засобу реабілітації. У найчастіших випадках працівники соціального органу не володіють або не бажають надавати людині інформацію про усі підприємства, які виготовляють засоби пересування, некоректно заповнюють анкети замовлення та вводять особисті дані до Централізованого банку даних осіб з інвалідністю (ЦБІ), не володіють відповідними знаннями про соціальні нововведення у чинне законодавство України. В результаті цього людина може отримати не пристосований для неї технічний засіб пересування відповідно до її фізичного стану. Така діяльність соціальних служб в подальшому призводить до погіршення фізичного та морального стану людини, втрати часу на її можливе стабільне одужання через відсутність надання своєчасної кваліфікованої допомоги.

25 02 2016 narada minprasi 6Регіональні департаменти соціального захисту населення повинні постійно проводити моніторинг серед працівників соціальних служб щодо їх обізнаності в соціальному законодавстві та вміння його практичного застосування. Наголошувати на необхідності проводити широку інформаційно-роз'яснювальну роботу про каталоги наявної продукції для осіб з інвалідністю, її виробників і постачальників, процедури відбору, замовлення та виготовлення необхідного технічного засобу реабілітації. І найголовніший критерій їхньої роботи – індивідуальний підхід в обслуговуванні людини з особливими потребами.

Голова Асоціації, І.М. Марусевич звернув увагу фахівців на те, що вони виконують роботу для громадян України. Від їхньої роботи залежить життя людей з інвалідністю. Особливу увагу слід приділяти первинним хворим, які ще зовсім не обізнані із специфікою засобів реабілітації та потребують негайної допомоги для скорішого відновлення втрачених функцій організму. Асоціація зі свого боку готова до плідної співпраці з державними соціальними установами в питаннях надання консультативної та іншої допомог.

25 02 2016 narada minprasi 8 25 02 2016 narada minprasi 9 25 02 2016 narada minprasi 10

Своє бачення щодо покращення взаємодії медико-соціальних експертних комісій та органів соціального захисту населення висловив представник Міністерства охорони здоров'я України Р.Я. Перепелична. На його думку, при складанні індивідуальної програми реабілітації інваліда та анкети на індивідуальне замовлення технічного засобу пересування, працівникам органу соціального захисту населення необхідно надавати лікарям профілактичних закладів та МСЕК всебічну кваліфіковану допомогу у визначенні антропометричних даних людини та при заповненні розділів ІПР «Технічні та інші засоби реабілітації» і «Вироби медичного призначення».

Представник МОЗ погодився з необхідністю вдосконалення форми ІПР та запевнив присутніх щодо проведеної відповідної роботи з цього напрямку.

Враховуючи недостатню обізнаність лікарів МСЕК при складанні ІПР, голова Асоціації, І.М. Марусевич, запропонував організовувати тематичні Круглі столи для ведення активного діалогу із головами регіональних МСЕКів, Департаментів соціального захисту населення та керівниками підприємств-виробників інватехніки.

Зі свого боку, Асоціація проводить активну роботу щодо введення фаху «реабілітолог» до існуючого класифікатору професій. Саме цей обізнаний фахівець зможе надати кваліфіковану допомогу як при заповненні ІПР, так і при подальшій реабілітації.

За інформацією МОЗ, до класифікатору професій заплановано введення нових спеціальностей, за аналогією до західноєвропейської лікарської практики. Це – фізичний терапевт, ерготерапевт, лікар з фізичної та психологічної реабілітації.

25 02 2016 narada minprasi 11 25 02 2016 narada minprasi 12 25 02 2016 narada minprasi 13

Окремо під час наради розглядалося питання про використання сучасних комп'ютерних технологій для підбору, моделювання та виготовлення технічного засобу реабілітації. Представники Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності представили на огляд тестовий варіант технічних доробок до Централізованого банку даних з проблем інвалідності (ЦБІ) у вигляді спеціалізованого програмного блоку, мета якого – спростити вибір необхідного засобу реабілітації відповідно антропометричних даних людини з інвалідністю, її фізичного стану, умов використання виробу та з урахуванням додаткового оснащення. Планується, що обраний програмою вид технічного засобу реабілітації буде остаточним варіантом та не потребуватиме будь-яких інших змін та доповнень.

Для наочного прикладу, І.М. Марусевичем було запропоновано оформити замовлення крісла колісного для нього. За результатами електронного відбору, програмою було обрано ряд крісел колісних неактивного типу, які, за словами голови Асоціації, не відповідають його фізіологічним та функціональним потребам.

Фахівці підприємств-виробників та постачальників інватехніки висловили інші зауваження стосовно недосконалості запропонованого програмного забезпечення, яке потребує більш детального вивчення, обговорення та в подальшому внесення необхідних змін. Директор Українського НДІ протезування, протезобудування та відновлення працездатності А.Д. Салєєва запевнила про свою готовність до співпраці, та до березня місяця поточного року очікує пропозиції виробників щодо удосконалення нової системи.

Наостанок, голова Асоціації І.М. Марусевич вкотре наголосив присутнім про необхідність дієвого діалогу між державними соціальними установами, підприємствами та людьми з інвалідністю, які є основними споживачами їх послуг. Незважаючи на впровадження програмних нововведень, не слід забувати про індивідуальний підхід до кожної людини при виборі та замовленні технічного засобу реабілітації. Робота на кожному етапі повинна бути ефективною заради задоволення потреб людини з особливими потребами, і перш за все, на ранніх стадіях реабілітації первинних хворих.

<< < Декабрь 2018 > >>