narada min 27 01 2016 2З метою обговорення питань щодо розвитку ринку протезно-ортопедичної продукції, спрощення механізму відбору підприємств, які будуть забезпечувати осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації за рахунок коштів державного бюджету, Міністерством соціальної політики України 21.01.2016 року була організована робоча нарада із представниками підприємств-виробників і постачальників технічних засобів реабілітації, протезно-ортопедичних підприємств та керівниками всеукраїнських громадських організацій людей з інвалідністю.

На початку зустрічі Перший заступник Міністра соціальної політики В.В. Шевченко поінформував присутніх про напрацьовані зміни до наказу Міністерства від 18.04.2012 № 215 «Деякі питання придбання технічних та інших засобів реабілітації», яким передбачено:

1. затвердження Кваліфікаційних вимог до підприємств-кандидатів усіх форм власності на виготовлення, поставку, ремонт та технічне обслуговування технічних та інших засобів реабілітації;
  2. створення Експертної комісії Мінсоцполітики щодо встановлення відповідності кваліфікаційним вимогам підприємств-кандидатів усіх форм власності на виготовлення, поставку, ремонт та технічне обслуговування технічних та інших засобів реабілітації, порядок її роботи.

narada min 27 01 2016 1Протягом 2015 року Мінсоцполітики три рази надсилало на погодження до Державної регуляторної служби проект зазначеного наказу, проте остання постійно відмовляє в його схваленні.

У зв'язку із відсутністю до теперішнього часу прозорого механізму використання Технічного регламенту, який поширюється на технічні та інші засоби реабілітації, введення в дію вказаних змін, на думку представників Міністерства, дозволить покращити якість та функціональність інватехніки шляхом прискореного та доцільного відбору підприємств-виробників та постачальників, продукція яких відповідатиме або буде максимально наближена до загальноприйнятих європейських стандартів.

narada min 27 01 2016 4Міністерство плідно співпрацює із багатьма міжнародними організаціями в частині обміну позитивним досвідом у сфері соціальної роботи, зокрема, підготовки професійних кваліфікованих фахівців з реабілітації, негайної допомоги яких, в першу чергу, потребують учасники АТО.

Окрема увага в роботі Міністерства приділяється оновленню переліку технічних та інших засобів реабілітації через використання нових інноваційних технологій з виготовлення протезно-ортопедичних виробів та засобів пересування. До плідної співпраці у 2016 році заплановано долучити посольства європейських країн.

narada min 27 01 2016 6ВГО «Асоціація інвалідів-спинальників України», в рамках проведеної робочої наради, внесла свої пропозиції щодо розглянутих питань, для подальшого розвитку ринку протезно-ортопедичної продукції, спрощення існуючого механізму відбору підприємств-виробників, які забезпечують осіб з інвалідністю засобами технічної реабілітації, а саме:

надалі приймати активну участь у напрямку розробки сумісної пропозиції між різними гілками державних інститутів щодо прийняття змін до наказу Міністерства від 18.04.2012 № 215 «Деякі питання придбання технічних та інших засобів реабілітації»;

з метою надання права особі з інвалідністю на індивідуальний вибір технічного засобу реабілітації та налагодження процесу її інформування щодо існуючих засобів технічної реабілітації, звернутися доУкраїнського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності з проханням якнайскорішого оприлюднення Каталогу протезно-ортопедичних виробів, крісел-колісних, засобів особистої гігієни та Каталогу комплектуючих;

narada min 27 01 2016 3        постійно піднімати питання про відповідальність підприємств-виробників та постачальників щодо якості виробленої ними продукції для осіб з особливими потребами. Неякісна продукція – це порушення нормальної життєдіяльності особи з інвалідністю, її пошкоджене здоров’я та значні матеріальні витрати на ремонт, як правило, за рахунок особистих коштів;

з причини звернення до Асоціації багатьох осіб з інвалідністю щодо питання про довготривале оформлення документів для отримання технічного засобу реабілітації, необхідно зробити все можливе для прискорення даного процесу на етапі обробки та погодження цих документів.

Асоціація висловлює подяку Мінсоцполітики за увагу до первічних спинальних хворих та хворих з порушенням опорно-рухового апарату щодо своєчасного та першочергового їх забезпечення засобами технічної реабілітації. Це дуже важливо, як для особи з інвалідністю, яка без такої допомоги стає повністю нерухомою та виключається з соціального життя суспільства, так і для держави, яка зберігає для себе в подальшому працюючого громадянина та соціально орієнтовану особистість.

З урахуванням початку нового бюджетного року та з метою найскорішого забезпечення черги на отримання засобу реабілітації, звертаємось до міністерства з проханням прискорити процес підписання договорів з підприємствами-виробниками та постачальниками на забезпечення необхідними технічними засобами реабілітації осіб з інвалідністю.

<< < Декабрь 2018 > >>