3 dekabry 2015 1

Фотогалерея

Індивідуальна мобільність з максимальним ступенем її самостійності – це головне право людини з інвалідністю, що включає у себе низьку важливих напрямків, закріплених в Конвенції ООН про права людей з інвалідністю, зокрема, це:

1. 3 dekabry 2015 4сприяння індивідуальній мобільності обраним ними способом, у вибраний ними час та за доступною ціною;
  2. полегшення доступу до якісних товарів та послуг для осіб з інвалідністю, у тому числі за доступною ціною, які покращують їх мобільність;
  3. навчання людей з інвалідністю та обслуговуючого персоналу навичкам мобільності;
  4. спонукання підприємств та постачальників інватехніки враховувати усі можливі аспекти універсальної мобільності людини з інвалідністю.Питання «індивідуальної мобільності» активно обговорювалося учасниками Круглого столу «Реалізація права особи з інвалідністю на індивідуальну мобільність», організованого ВГО «Асоціація інвалідів-спинальників України» 03 грудня 2015 року на базі ДП Національний центр ділового та культурного співробітництва «Український дім». Для участі в обговоренні зазначеного питання прийняли участь Перший заступник Міністра соціальної політики України В.В. Шевченко, директор Департаменту соціального захисту інвалідів О.Ю. Полякова, заступник Директора Департаменту соціального захисту інвалідів С.П. Петруша, заступник директора Фонду соціального захисту інвалідів України Ж.І. Мазуніна, юрист Національної Асамблеї інвалідів України О.М. Полозюк, директор Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності А.Д. Салєєва, а також представники заводів-виробників і постачальників технічних та інших засобів реабілітації: ПАТ «Завод Артемзварювання», ТОВ «ВК Діспомед», ТОВ «Фенікс – Медікал», ТОВ «Друкмаш-Центр», ПП «Форвард – Орто», Львівське КЕПЗПіП.

3 dekabry 2015 35На початку заходу голова Асоціаціїї І.М. Марусевич відмітив, що висунуте на обговорення поняття «індивідуальної мобільності» є одним з найважливіших питань осіб з інвалідністю, вирішення якого суттєво підніме якісний рівень їх життя.

Люди в інвалідних візках, які за статистикою становлять 10% населення України, щоб стати повноцінними учасниками суспільного життя, повинні мати якісні і безпечні засоби пересування та вільний доступ до місць громадського, соціального та культурного призначення. Крісла колісні, якими сьогодні забезпечують людей з інвалідністю соціальні служби, викликають у користувачів дуже багато нарікань. Тому нагальною потребою на засіданні Круглого столу є обговорення питання про видачу якісних та надійних технічних засобів реабілітації, як одне із напрямків реалізації «індивідуальної мобільності», про недосконалість діючого механізму забезпечення інватехнікою та її технічного обслуговування.

3 dekabry 2015 6Перший заступник Міністра соціальної політики України Василь Васильович Шевченко висловив своє бачення реалізації державної політики у впровадженні «індивідуальної мобільності» шляхом вибору найоптимальнішого варіанту за європейськими стандартами, а саме:

1. Введення в дію з 01 січня 2016 року Технічного регламенту щодо медичних виробів, згідно якого передбачається розроблення та перегляд національних стандартів, які відповідатимуть європейським гармонізованим стандартам. Питаннями державного замовлення, контролю за якістю засобів технічної реабілітації займатимуться Міністерство охорони здоров'я України, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, Державна служба України з лікарських засобів (Держлікслужба). Підприємства та постачальники інватехніки будуть самостійно проводити випробування своєї продукції, встановлювати ціну та пропонувати широкому загалу користувачів. Це дозволить розширити конкуренцію на ринку спеціалізованої продукції, знизити її ціну та встановити прямий зв'язок між виробниками та користувачами.
  2. В процесі впровадження децентралізації встановити верхню планку ціни на різні моделі крісел колісних, коли оплата перевищеної граничної суми здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету. Інший варіант – перерозподіл частини державних функцій та коштів соціальної спрямованості на регіональний рівень.

3 dekabry 2015 22Як приклад успішного експерименту децентралізованого підходу було наведено перерозподіл коштів в регіони на санаторно-курортне оздоровлення чорнобильців, коли 70 % виділених коштів успішно реалізовано і тільки в 30 % випадках була завищена ціна. Досягнута головна мета – це особистий вибір людини, в який період та в якому оздоровчому закладі їй лікуватися. Застосування даного принципу заплановано поширити для оздоровлення осіб з інвалідністю, які мають спинальну травму. При його впровадженні втрачає актуальність проведення тендерів і залишається питання якості наданих санаторіями послуг. Можливо в цьому напрямку введення монетизації, коли людина буде частково або в повному обсязі (за відсутності державних коштів) здійснювати оплату, держава зі свого боку – компенсуватиме витрачені кошти шляхом безготівкового переказу.

3 dekabry 2015 30По закінченню виступу Першого заступника Міністра, голова Асоціації І.М. Марусевич висловив думку про доцільність поступового впровадження принципів децентралізації в соціальній сфері впродовж 7-10 років, враховуючи досвід західноєвропейських країн.

У відношенні санаторно-курортного оздоровлення, І.М. Марусевич запропонував розглянути пропозицію про будівництво або перепрофілювання одного із діючих санаторіїв в спеціалізований оздоровчий заклад спинального профілю. Проблема полягає у тому, що в існуючих санаторіях наявні тільки відповідні відділення, в яких може лікуватися обмежена кількість осіб із спинальною травмою. Діючі центри реабілітації також не в змозі задовольнити усі потреби хворих.

3 dekabry 2015 11Окрема увага учасниками Круглого столу була приділена питанню забезпечення активними та напівактивними кріслами колісними із так званими «розширеними функціями». Відповідно ст. 44 Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення, затвердженого Постановою КМУ від 05.04.2012 року №321, та на практиці таке перетворення позбавляє особу з інвалідністю можливості одночасно отримати крісло колісне з розширеними функціями та з електричним приводом або два універсальні крісла колісні.

Директор Департаменту соціального захисту інвалідів Оксана Юріївна Полякова запевнила присутніх про внесення відповідних змін до Постанови КМУ № 321 щодо виключення даного терміну, проект якого на теперішній час перебуває на узгодженні.

3 dekabry 2015 39Представник Національної Асамблеї інвалідів України Олег Миколайович Полозюк акцентував увагу на низьку інших питань, які потребують негайного вирішення, у тому числі:

у проекті постанови КМУ «Про внесення змін до постанови КМУ від 05.04.2012 року № 321» запропоновано збільшити функції базової моделі крісла колісного та термін його використання (4 роки), при цьому залишається незмінним гарантійний строк його експлуатації (1 рік). Спеціалістами профільних міністерств не врахований той факт, що у випадку збільшення терміну експлуатації виробу збільшується навантаження на нього. В сучасних українських реаліях вітчизняні вироби для осіб з інвалідністю не витримують навіть дворічний термін. Альтернативне рішення цієї проблеми – збільшити строк гарантійного обслуговування на весь термін експлуатації;

відсутність достатньої кількості укладених договорів між органами соціального захисту населення та ремонтними базами для технічного обслуговування засобів пересування на пільгових засадах. На теперішній час складні ремонтні роботи можуть виконуватися безпосередньо підприємствами-виробниками або станціями технічного обслуговування, які мають ліцензію. Дрібні ремонтні роботи – приватними майстернями за рахунок власних коштів користувачів. Через відсутність укладених договорів підприємства-виробники не мають законних підстав здійснювати ремонтні роботи. Сьогодні гостро стоїть потреба у проведенні відповідної роботи на законодавчому рівні та зобов’язати місцеві управління соціального захисту населення вирішити питання щодо своєчасного укладення угод по технічному обслуговуванню користувачів інватехніки.

3 dekabry 2015 43Керівниками відокремлених підрозділів та колективних членів Асоціації додатково піднімалися питання про спрощення процедури переоформлення спецавтотранспорту після закінчення гарантійного терміну експлуатації, збільшення фінансування на придбання медикаментів та санаторно-курортне оздоровлення інвалідів-спинальників тощо.

Закінчуючи дискусію, Перший заступник Міністра В.В. Шевченко підтвердив про необхідність довготривалої кропіткої роботи для позитивного вирішення сьогоденних проблем соціально незахищених громадян. Однак, їх вирішення повинно базуватись на двох нових напрямках розвитку: децентралізації та впровадженні Технічного Регламенту. Він підтримав всі надані учасниками заходу пропозиції та запевнив присутніх у проведенні сумісної роботи щодо їх реалізації.

3 dekabry 2015 14В рамках проведення Круглого столу учасники заходу прийняли активну участь в експозиції протезно-ортопедичних виробів, засобів пересування та реабілітації для людей з обмеженими фізичними можливостями, присвячена Міжнародному дню інвалідів та представлена 03 грудня 2015 року в «Українському домі». Продукцію, яка повинна відповідати усім сучасним вимогам, вироблена за новітніми технологіями, з використанням прогресивних матеріалів та комплектуючих, виставили для широкого загалу 23 підприємства та постачальники, а саме: ТОВ НВЦ «Антей ЛТД», ПАТ «Завод «Артемзварювання», Київське КЕПОП, Львівське КЕПЗПіП, ТОВ «ВК Діспомед», ТОВ «Фенікс – Медікал», ТОВ «Ваше здоров'я Трейдинг», ТОВ «Друкмаш-Центр», ПП «Форвард – Орто», ТОВ «Світ літньої людини та реабілітації», ТОВ «Слайг Медікал», Хмельницьке мале УВП «Воля», ПРАТ «ДОЗ «Явір», ТОВ «Норма – Трейд», ТОВ «СНВРЦ «Ортес», ПП «Арол Плюс», ПОГ ЦКРІ «Акмеа», Харківський УкрНДІ протезування, ТОВ «Орто – Сервіс Гмбх», ТОВ «СПОП «А.Є. Брік», ТОВ «Без обмежень», ПП «Ортосвіт», Філія «Ортез ПРО» ЦСТРІ м.Києва.

Експозицію відкрив Міністр соціальної політики України Павло Валерійович Розенко, який запевнив усіх присутніх в проведенні роботи зі збереження всіх існуючих пільг для людей з інвалідністю та пообіцяв у подальшому обов'язкове підвищення соціальних стандартів. Учасники заходу ознайомились із запропонованими експонатами, обмінялись контактами з виробниками та постачальниками, отримали буклети та проспекти з новими моделями технічних засобів реабілітації.

<< < Декабрь 2018 > >>