30 11 2015 syhkevith(1)За ініціативи Національної Асамблеї інвалідів України, Асоціації підприємців та працюючих інвалідів України, Українського товариства сліпих та за підтримки Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України, Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина, Фонду «Акція людини» (ФРН), Міністерства соціальної політики України, Фонду соціального захисту інвалідів, Дормундського міжнародного освітнього центру (ФРН), Чорнобильської історичної майстерні 19 листопада 2015 року проведений Всеукраїнський форум підприємств громадських організацій людей з інвалідністю.

Даний Форум був організований з метою стимулювання розвитку соціального підприємництва в Україні, зокрема на базі підприємств громадських організацій інвалідів, обговорення шляхів підвищення ефективності державної допомоги, розгляду прикладів успішних підприємств, винайдення шляхів до розвитку та пошуку нових перспектив через представлення досвіду соціальних підприємств Федеративної Республіки Німеччина.

В роботі Форуму також узяли участь представники Мінфіну, Мінекономіки, Державної фіскальної служби України, директори підприємств громадських організацій України та керівники об'єднань осіб з інвалідністю, у тому числі ВГО «Асоціація інвалідів-спинальників України».

Серед питань, які обговорювалися на Форумі, були:

збереження державної підтримки при проведенні Податкової реформи в Україні,

збереження основних гарантій у сфері праці для працівників з інвалідністю у новій редакції Трудового Кодексу,

державна стратегія по наданню підприємствам ГОІ державного замовлення,

відсутність політики підтриманої зайнятості та інші.

30 11 2015 syhkevith(4)На початку Форуму Міністр соціальної політики України Павло Валерійович Розенко поінформував присутніх про позицію Президента України та Мінсоцполітики не допускати скорочення соціальних програм і бездумного намагання заощадити на тих людях, які потребують допомоги від держави. Незважаючи на складну соціально-економічну ситуацію в Україні, у Державному бюджеті на 2016 рік заплановано збільшення обсягу видатків на реалізацію соціальних програм, в тому числі соціальний захист інвалідів, малозабезпечених громадян, пенсіонерів тощо.

Міністерством вдалося відстояти і зберегти соціальні гарантії підприємствам громадських організацій інвалідів у вигляді відповідних пільг з оподаткування. З початком дії нового Закону України «Про громадські об’єднання» майже вдвічі збільшилася кількість зареєстрованих громадських організацій інвалідів та значно зменшилася кількість відмов у їх реєстрації. Для них, відповідно постанови КМУ від 11.02.2015 № 49, була підтримана ініціатива Міністерства щодо спрощення механізму надання підприємствам пільг з оподаткування та пролонгована норма до 01 січня 2020 року щодо нульової ставки оподаткування податком на додану вартість постачання товарів та послуг в Україні.

30 11 2015 syhkevith(3)На даний час Міністерством розроблений проект змін до нормативно-правової бази з метою запровадження більш спрощеного та прозорого механізму надання фінансової допомоги на поворотній і безповоротній основі за рахунок сум адміністративно-господарських санкцій та пені, що надходять до державного бюджету за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, який нині знаходиться на погоджені у центральних органах виконавчої влади.

Заступником Міністра фінансів України Оленою Леонідівною Макеєвою у запропонованому її Міністерством законопроекті Податкового Кодексу України була підтверджена інформація про залишення незмінною систему пільгового оподаткування для підприємств громадських організацій інвалідів. На думку заступника, в Україні, як і в Європі, головною тезою для держави повинна бути рівноправність всіх людей незалежно від їх фізичного стану. Кожний громадянин повинен почувати себе щасливим у своїй країні. Тому варіант Мінфіну ґрунтується на 3-х принципах податкової реформи:

спрощення шляхом вдосконалення юридичної термінології та скорочення податкових процедур;

прозорість через усунення неоднозначностей та прийняття простіших процедур;

справедливість, коли існують однакові правила для усіх, усунені необґрунтовані пільги, впроваджена збалансованість інтересів держави та платників податків.

30 11 2015 syhkevith(5)Голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Петрівна Южаніна висловила своє бачення теперішньої податкової реформи. На її думку, прийняття альтернативного законопроекту № 3357 від 26.10.2015 «Про внесення змін до Податкового Кодексу України щодо податкової лібералізації» шляхом зняття та скорочення фіскальних обмежень надасть змогу розширити свободу економічної діяльності господарських суб'єктів.

Запропонований нормативний документ передбачає суттєве оподаткування прибутків, визначених як «дивіденди», наявність яких у підприємств громадських організацій інвалідів неможлива. На противагу цьому у даних підприємств існує система виплат у вигляді внесків громадським організаціям осіб з інвалідністю, які оподатковуються у відповідному фіксованому розмірі. Якщо розмір внеску більший – оподаткування на загальних підставах від обсягу наданих грошових коштів. Для неприбуткових організацій збережено діючі критерії щодо статусу їх неприбутковості. У випадку нецільового використання коштів вони втрачають відповідний статус. Усі інші норми пільгового оподаткування для підприємств громадських організацій інвалідів залишаються незмінними.

30 11 2015 syhkevith(2)На думку Уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю Валерія Михайловича Сушкевича є неприпустимими прийняті законодавчі норми по відношенню до людей з інвалідністю, а саме

– оподаткуванню пенсійних виплат по інвалідності;

– обов'язковість сплати судового збору Фондом соціального захисту інвалідів при наданні багаточисленних позовних заяв на підприємства, які не виконують норматив щодо працевлаштування інвалідів та відмовляються сплачувати відповідні штрафні санкції.

В.М. Сушкевич висловив надію, що з нагоди відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю, Президентом України та Урядом будуть прийняті відповідні заходи щодо усунення цих соціально несправедливих та принизливих державних актів.

Головна увага на Всеукраїнському форумі була приділена презентації досвіду роботи Німеччини. Німецькі фахівці доповіли про систему зайнятості людей з інвалідністю у своїй країні, головною тезою якої було – працевлаштування громадян з інвалідністю вигідно для економіки держави і при цьому надзвичайно соціально значимо як забезпечення прав та інтересів людей.

На завершення Форуму В.М. Сушкевич вдало процитував усьому загалу мудрі і значимі слова Генерального Секретаря ООН Пан Гі Муна: «...Згідно з даними Міжнародної Організації Праці, виключення осіб з інвалідністю з ринків зайнятості обходиться економікам бідних країн у 7% від ВВП».І як було потім вдало зазначено, що це для бідних країн.

*Фотографії надані НАІУ

<< < Сентябрь 2018 > >>